PUFAS

Er komt steeds meer naar buiten dat de oliën die men massaal consumeert erg slecht is voor de gezondheid en mensen sneller doen verouderen. Het meest schadelijke wat men consumeert zijn niet de suikers of gluten, het zijn de Pufas of ook wel transvetten genoemd.

Wat zijn Pufas?

Pufas is een afkorting voor Polyunsaturated fats. Dit is een Engelse term die we hier voor het gemak voornamelijk in t artikel aanhouden omdat veel publicaties en onderzoeken in het Engels verricht zijn. Maar zal ze hieronder ook even in het Nederlands weergeven.

We hebben grofweg gezegd 3 vetsoorten. Polyunsaturated, Monounsaturated en Saturated fats. Of te wel: meervoudig onverzadigde vetzuren, Enkelvoudig onverzadigde vetzuren en Verzadigde Vetzuren.

Jarenlang zijn we wijsgemaakt dat verzadigd vet slecht voor ons is. Er kwamen alternatieven voor traditionele vetten in de vorm van oliën uit een fabriek, waar onder andere margarine en halvarine van werd gemaakt. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt keer op keer dat verzadigd vet niet alleen erg gezond is maar ook noodzakelijk voor een goeie gezondheid. Waar nog veel te weinig over wordt gepraat zijn de slechte gevolgen van het veelvuldig consumeren van Pufas. Ze zijn in tegenstelling tot verzadigde vetten, bij de meeste temperaturen vloeibaar zijn en hebben een tekort aan waterstofatomen. Hierdoor is hun celstructuur vatbaarder voor vrije radicalen. Het is hun chemische structuur die ervoor zorgt dat ze slecht worden geoxideerd door het metabolische systeem. Vanwege hun slechte moleculaire structuur zijn Pufas erg onstabiel en oxideren ze snel wanneer ze worden blootgesteld aan zuurstof, licht en warmte. De meeste meervoudig onverzadigde vetten komen in vloeibare vorm en zitten ook nog eens in flessen waar ze gemakkelijk kunnen oxideren. Tegen de tijd dat we ze consumeren, komen ze ranzig het lichaam binnen en veroorzaken ze ontstekingen en cel veroudering. De vrije radicalen die tijdens oxidatie worden geproduceerd, reageren met DNA en eiwit in een cel, waardoor afwijkingen in structuur en functie ontstaan.

 

Waarom zouden we Pufas zoveel mogelijk moeten vermijden

Het grootste probleem met Pufas is dus de chemische structuur. Alle vetten hebben een bepaalde temperatuur waarop ze oxideren (instabiel/toxisch worden). Voor Pufas is deze temperatuur erg laag. Oxidatie leidt tot vrij radicalen. Vrij radicalen leiden tot cel schade in ons lichaam maar ook in onze huid. Vaak zijn ze al instabiel voordat ze überhaupt in ons lichaam terecht komen. Veel van deze zaad oliën worden onder hoge temperaturen geëxtraheerd, waardoor ze al ranzig zijn. U bent waarschijnlijk bekend met de term "vrije radicalen", maar u weet misschien niet waarom ze schadelijk zijn voor het lichaam en de huid. Het zijn reactieve moleculaire deeltjes die in gezonde cellen worden geproduceerd via reactieve zuurstofsoorten (ROS) die de cel beschadigen. Wanneer wij of onze huid onverzadigde vetten/oliën consumeren en ze interageren met vrije radicalen, veroorzaken ze een opeenvolging van problemen die de veroudering van de cel versnellen. Hoe dit huidveroudering veroorzaakt is simpel. Naarmate de cellen ouder worden, doet de rest van het lichaam dat ook. Cellen vormen micro-organismen, ze vormen organen en organen vormen het hele organisme (het lichaam). Dus om huidveroudering te begrijpen, willen we naar de cel kijken. In het geval van het consumeren van Pufas is het duidelijk dat ze bijdragen aan oxidatieve schade aan de cellen van de huid.

 

Waar zitten Pufas in

Pufas zitten in bijna alle voedingsmiddelen. Je hoeft niet alle Pufas te vermijden. Het is onwaarschijnlijk dat kleine hoeveelheden in onbewerkte voedingsmiddelen problemen opleveren. De meest problematische zijn de volgende:

-zonnebloemolie

-koolzaadolie

-druivenpitolie

-pinda olie

-sojaolie

-sesamolie

-lijnzaadolie

-en alle margarines, halvarine en bak en braad oliën

 

Verborgen bronnen van Pufas

- Granola, chips, koekjes, muffins, cakes, chiazaden, lijnzaad

-Meeste restaurants en alle cafetaria’s gebruiken zaadolie, gefrituurde vis

-mayonaise, sauzen

-Vele soorten noten, notenpasta’s, gefrituurde noten

-Vleesproducten en eieren van dieren die met veel graan en mais /soja gevoerd zijn

Pufas in huidverzorging

Daar waar traditionele vetten werden vervangen in onze voeding gebeurde dit ook in onze huidverzorging. Als mensen historisch gezien iets niet consumeerden of op hun huid smeerden zou dit ons tot nadenken moeten zetten.

Zoals we al eerder zeiden zijn Pufas heel erg gevoelig voor oxidatie. Hoe hoger gehalte Pufas een olie heeft des te gevoeliger hij is voor oxidatie en dus de kans op vrije radicale schade op de huid. De zon versterkt dit nog eens. Veel zonnebrandcrèmes zijn ook op basis van pufa rijke oliesoorten. Je kan je dus dingen gaan afvragen.

Cosmetische olie, zelfs als ze koudgeperst en biologisch zijn, zijn evengoed hoog in Pufas en kun je dus het beste vermijden. Wij gebruiken om die reden daarom geen oliën als amandel, argan, rozebottel, frambozenpit, druivenpit en zonnebloemolie in onze producten. De oliën die wij wel gebruiken zijn laag in Pufas en vallen ook in de categorie van enkelvoudig verzadigde vetzuren die niet schadelijk zijn en positieve eigenschappen hebben voor het gebruik van de huid. Zowel castor, jojoba, marula en olijfolie behoren tot deze categorie.